Jackbot! AI kan poker, men sen då?
Att en självlärande robot kan lära sig spela poker och på några timmar bli överlägset bättre än proffsen är ingen nyhet längre. Men forskarna har problem med att lära robotarna bemästra andra typ av problem. Är svaret att lära robotar forska, med hjälp av spelets grundtekniker? Att ständigt eftersträva att slå sitt senaste rekord.
I en tidigare text kunde man läsa om AI som vann mot bästa pokerspelarna. Från att inte känna till spelets grunder till att sedan vara överlägset bättre än pokerproffs är verklighet idag när det kommer till artificial intellgience. Det spännande med det är att poker går ut på att man inte vet sin motståndares hand, till skillnad från schack som datorer länge har kunnat vinna över schackproffs. För många kan det här kännas oroväckande att AI nått en så pass avancerad nivå, men faktum är att människor har svårt att lista ut hur de ska lyfta denna intelligens till annat än spelen. Det skriver bland annat Quanta Magazine.
Visst kanske det är kul att se vad människan är kapabel till att skapa för typ av AI. Men fortfarande har utvecklarna problem med att komma underfund med hur man ska träna robotar till att lösa utmaningar i cancerforskningen, som ett exempel.
Biomedicinforskare har länge försökt sig på att förstå hur protein utvecklas från aminosyror. För att studera det krävs så mycket olika perspektiv och vinklar att det blir svårt för en mänsklig kapacitet att klara av. Svaret kanske är att träna robotar i forskning ungefär på samma sätt man tränar dem i spel, att de ständigt slår sina rekord. AI lär sig de fysiska lagarna och arbetar utefter dem, precis som att de lär sig reglerna i schack eller poker och blir överlägsna på bara ett par timmar.