Att välja spelbolag för betting
Det spelar alltid roll vilket bolag man väljer när man spelar på nätet, men störst roll spelar det när man satsar pengar. Det beror på att oddsen kan variera mellan olika bolag.
Några saker att titta på är:
- Språk – finns det en sajt på svenska? De flesta är mest bekväma med att satsa pengar på sajter där man kan få all information man behöver på sitt eget språk. Det gäller inte minst användarvillkoren. Ju fler språk det går att få informationen på, desto mindre är risken för missförstånd. Detta är viktigt inte minst eftersom det minskar sannolikheten för tvister mellan spelare och spelbolag.
- Service hör ihop med språk. Det handlar om hur snabbt man kan få hjälp om man har frågor, eller om något inte fungerar, och i vilka kanaler. Går det att få hjälp via livechatt, på telefon, eller bara via mejl, och hur lång tid tar det att få svar?
Provar man något nytt kan man få sämre odds. Det beror på att ett spelbolag som har bra odds på en sport kan vara dåligt på oddssättning på en annan sport. Om man normalt satsar pengar på ishockey hos ett bolag ska man alltså inte vara rädd för att prova något annat om man vill betta på fotboll. Detsamma kan också gälla olika ligor inom samma sport, t.ex. NHL och KHL. Det finns många sajter på nätet där man kan få tips om vilka bolag som är bra när det gäller olika sporter, men med tiden får man också egna favoriter.
Olika typer av odds
Odds kan anges på flera sätt. Odds är egentligen ett matematiskt begrepp, och inom matematik och sannolikhetslära talar man om odds för och odds emot. Inom betting är det alltid odds emot som anges. Det innebär att höga odds (mot ett visst resultat) betyder att sannolikheten är låg för just det resultatet, eller i alla fall att den har bedömts vara låg av oddssättaren. Ju högre odds, desto mer pengar kan man vinna.
Den enklaste typen av odds att räkna med är raka odds. Då anges hur många gånger de satsade pengarna man får om man vinner. 2,25 i odds innebär att om man vinner får man tillbaka 2,25 gånger insatsen.
I USA och Storbritannien används också raka odds, men oddsen anges inte med decimaler, på det sätt som vi är vana vid. I USA används ett system som kalla Moneyline, som anger oddsen i heltal, som kan vara positiva eller negativa. Talet visar hur många units (vanligen en valuta) som spelaren måste riskera för att kunna vinna 100 units. +200 betyder att spelaren satsar 100 för att vinna 200 (alltså 2,0 enligt det svenska systemet), medan -200 betyder att man satsar 200 för att vinna 100 (1,5 i raka odds).
Brittiska odds anges med bråktal istället för med decimaler. 5/3 innebär att man får tillbaka 8 units för varje 3 units som satsas (insatsen + en vinst på 5 units). Det är lätt att förstå principen, men svårt att räkna i huvudet, i alla fall ibland.